"Ik heb geen tijd"| Drie tips om direct productiever te worden.

Wat heeft flipperen nou te maken met productiviteit? Dat is toch iets wat je in de kroeg doet? Net zoals tafeltennis en -voetbal lijkt dit simpel vertier en vermaak. Echter, er is een onderliggende reden die niet altijd gezien wordt. Tijdens gesprekken met potentiële klanten is de onderliggende kracht van flipperen vaak onduidelijk. Voor mij reden genoeg om in dit artikel te beschrijven waarom actief pauzeren op werk zo belangrijk is, in het bijzonder op een flipperkast!

Het productiviteitsdenken

Decennia lang is veel onderzoek gedaan naar het concept productiviteit. In de academische en de praktische wereld wordt ontzettend veel onderzoek gedaan en geïnvesteerd om maar ‘productiever’ te worden. Sommige oplossingen zijn effectief en sommige iets minder. Het positief beïnvloeden van productiviteit is een erg complex geheel dat wordt beïnvloed door tal van factoren. Om een goede start te maken moeten we eerst het begrip definiëren. Productiviteit betreft het ratio tussen input volume en output volume. Logischerwijs streeft men naar het optimaliseren van dit ratio en dus maximalisatie van productiviteit. Nu begrijp ik dat deze definitie moeilijk blijft om praktisch toe te passen, daarom heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. Wanneer het gaat om productiviteit denk ik altijd, hoe zorgen we er nou voor dat we zo goed en goed mogelijk om gaan met de middelen die ons ter beschikking staan

Het productiviteitsdenken heeft uiteindelijk het doel om economische vooruitgang te bewerkstelligen. Met de grenzeloze mogelijkheden die de huidige wereld biedt heeft ongekende groei in productiviteit plaatsgevonden. Wanneer we denken aan de meest succesvolle organisaties van de 21e eeuw denken we snel aan voorbeelden zoals GoogleFacebook & Amazon. Van het personeel wordt verwacht dat ze van waarde zijn in een snel groeiende en veranderende omgeving. Deze grote bedrijven begrijpen de belangrijke rol die de werkomgeving speelt en dat het personeel van groot belang is voor goede prestaties.

Persoonlijke productiviteit

De meeste mensen zijn niet in staat om gedurende een werkdag op een constant, hoogstaand niveau te presteren. Daarom doen we er goed aan om dit te balanceren en productief te zijn op de momenten die er toe doen, pauze’s zijn immers niet voor niks uitgevonden. Er zijn tal van factoren die de productiviteit van personeel beïnvloeden. Vanuit praktisch oogpunt kan het positief beïnvloeden van deze factoren een vruchtbare handeling zijn. Ik zie nog steeds dat veel organisaties hier te weinig aandacht aan besteden. De aanwezigheid en het juist gebruiken van een pauzeomgeving is een zeldzaam gegeven. Tal van medewerkers eten hun gesmeerde boterham op achter hun bureau terwijl ze proberen door te werken of ‘ontspanning’ zoeken op de tijdlijn van Facebook of misschien zelfs nu in dit artikel op Linkedin. Feit is dat personeel te vaak in passieve houding blijft kijken naar een scherm en dat is funest voor hersenproductiviteit wat zich doorvertaald naar lagere productiviteit.

Gelukkig zijn er ook voorbeelden van bedrijven die de potentiële winsten op dit gebied erkennen en zich hier op aanpassen. De eerder beschreven voorbeelden zoals GoogleFacebook & Amazon zijn een utopie wat betreft een stimulerende omgeving. Hypermoderne kantoren die in de breedste zin voorzien in plezier op werk. Van glijbanen tot gratis fitnessfaciliteiten, alles wordt er aan gedaan om personeel en te stimuleren. Dergelijke voorbeelden zijn het positieve uiterste wat betreft het stimuleren van productiviteit op de werkvloer. Ik begrijp dat een aanpak zoals Google & co. niet voor iedereen is weggelegd. Gelukkig hebben veel bedrijven kleine initiatieven op dit vlak. Bijvoorbeeld het plaatsen van een tafeltennistafel of de klassieke lunchwandeling zijn veel geziene voorbeelden.

 

Drie tips om direct productiever te worden!

Ondanks de vele mogelijkheden constateer ik één centrale lijn tussen al deze ‘productiviteit-verbeteraars’: Stimuli. De voorbeelden laten zien dat gedurende het uitvoeren van de activiteit de hersenen van het individu worden gestimuleerd. 10 minuten actief zijn is al voldoende om een significante verbetering in productiviteit te bewerkstelligen. Een recent onderzoek van de universiteit van Mannheim erkent de meerwaarde van afwijkende routines. Sterker nog, uit het onderzoek blijkt dat actief pauzeren met collega’s het beste is voor arbeidsproductiviteit. Het gebruik van entertainment toestellen zoals voetbaltafels, tafeltennistafels en flipperkasten zijn voorbeelden die dit ondersteunen en faciliteren. Zoals hoogleraar van Rhenen reeds omschreef in een artikel in het NRC: ‘We werken niet te veel, we laden te weinig op’. Het is voor persoonlijke productiviteit ontzettend belangrijk om ons brein te stimuleren. Dit betekent dat bijvoorbeeld 10 minuten ontspannen na een uur hard werken veel meer oplevert dan de hele dag door ploeteren achter een bureau. Het is zaak om gedurende die korte pauze de juiste stimulans te zoeken. Daarom heb ik drie handelingen geformuleerd die direct persoonlijke productiviteit verbeteren.

  1. Kom in beweging. Zoek je rust niet passief achter een beeldscherm.
  2. Doe het samen met je collega’s. Sociale interactie is heel belangrijk.
  3. Prikkel je brein door stimuli. Bruikbare middelen zijn licht, geluid, competitie etc.

    Door werk te maken van het bovengenoemde zal je productiviteit verbeteren. Managers doen er goed aan door momenten van rust te bieden en een omgeving te creëren waarin personeel ruimte heeft om te ontspannen. Vaak hoor ik het argument ‘ik heb geen tijd, ik heb het te druk’. Dit argument onderstreept juist de essentie van mijn boodschap. We hebben het druk omdat we niet productief en efficiënt zijn in ons werk. We moeten slimmer om gaan met de beschikbare tijd. Plan ontspanning en stimulering desnoods in. Je zal productiever worden waardoor je vanzelf tijd over houdt voor extra of andere activiteiten. ‘Ik heb geen tijd, ik heb het te druk’ is een kreet die improductiviteit omschrijft. Ik wil graag afsluiten met een tip: met een flipperkast heb je de hele top drie in één keer te pakken! Uiteindelijk is het een kwestie van doen.

Geïnteresseerd geraakt door mijn verhaal? Neem gerust contact op om eens te praten over het concept productiviteit of iets anders leuks!